Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Środa Śląska
Pierwszy średzki food truck - Na Wolnym Ogniu - zaparkuje już w lipcu

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Jedzenie na kółkach w Środzie Śląskiej? Food trucki podbijają serca smakoszy. Jeden z nich – Na Wolnym Ogniu – zaparkuje przy Legnickiej. Jakiej kuchni możemy się spodziewać?
Pierwszy średzki food truck -  Na Wolnym Ogniu - zaparkuje już w lipcu

Pierwszy średzki food truck -  Na Wolnym Ogniu - zaparkuje już w lipcu
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

W lipcu na gastronomicznej mapie Środy Śląskiej zagości nowość – pierwszy średzki food truck. Mobilna gastronomia zaparkuje w samym sercu miasta, przy ulicy Legnickiej 25. Czym są food trucki? Dlaczego cieszą się aż takim zainteresowaniem? I co niebawem zjemy w Środzie?

XIX-wieczne food trucki

Pierwowzór mobilnych punktów gastronomicznych to tzw. „chuckwagon”. Ten food truck z XIX-stego wieku był jeżdżącą kuchnią amerykańskiej prerii. Osłonięty plandeką wóz wyposażony był w przenośny zestaw do gotowania. Przewożono w nim garnki, patelnie, pojemniki, sztućce, a także zapasy wzmacniającego jedzenia: fasoli, bekonu, słoniny czy wołowiny. Chuckwagon pozwalał na wielotygodniowe wędrówki amerykańskimi bezdrożami.

Mobilność dla… 2,5 miliarda ludzi

Dzisiejsze food trucki to swoisty fenomen kuchni. Są barami, ale mobilnymi. Mają małą powierzchnię (zaledwie 6 m2), ale posiadają też zwięzłe menu, dzięki czemu potrawy są zawsze świeże i przygotowywane na bieżąco. Na całym świecie odbywają się także zloty i festiwale food trucków. To gratka dla miłośników dobrego jedzenia, ponieważ w jednym miejscu mogą oni skosztować wielu smaków. Szacuje się, że codziennie na całym świecie z oferty food trucków korzysta około 2,5 miliarda ludzi!

Trujące ryby i plenerowe wesela

W food truckach oryginalne pomysły są w cenie. Na świecie powstały już wozy z trującą rybą fugu, która jest przysmakiem Japończyków, burgerami 666 z wypalonym na bułce pentagramem czy nawet przyczepa z daniami z samych… jajek.

Jedną z ciekawszych zalet food trucków jest ich mobilność. Wesele w plenerze? Spotkanie firmowe pod chmurką? A może urodziny w ogrodzie? Na każdym z tych ważnych wydarzeń może zagościć mobilna kuchnia. Uatrakcyjni menu imprezy, będzie także niezapomnianą i oryginalną atrakcją.

Pierwszy średzki food truck

Na Wolnym Ogniu w Środzie Śląskiej serwował będzie burgery z szarpaną wieprzowiną lub klasyczną wołowiną. Królować będą autorskie smaki m.in. grzyby w piwie, salsa mango czy ostre papryczki jalapeno. W menu także zestawy: pulled pork z frytkami stekowymi, długo gotowana metodą sous-vide pierś z kurczaka w sosie kokosowo-pomidorowym, żebra wołowe BBQ (barbecue), a także mason jar salad – kompozycja sałatek w słoiku.

Otwarcie już w lipcu! Szczegóły na: facebook.com/NaWolnym

Więcej informacji znajdziesz w gazecie średzkiej
Express Średzki


rtr



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
odwiedziny: 100579
Dzisiaj
Sobota 20 kwietnia 2024
Imieniny
Agnieszki, Amalii, Czecha

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl