Drugie spotkanie w ramach konkursu odbyło się 17 marca, tak jak pierwsze, w specjalnym ośrodku na kajakach. Siedem zespołów wyglądem dania, jego podaniem, a przede wszystkim smakiem starało się zachwycić komisję.
Udało się to Smakoszom, których żurek zdobył 119 pkt. na 125 możliwych. Wyróżnienia powędrowały do Klubu Nowoczesnej Gospodyni z Brzezinki (119 pkt.) oraz Kogutki Team (118 pkt.). Partner tego etapu, spółka Składbud, nagrodził żurek pań z Brzezinki, a dla wszystkich uczestników przygotował upominki z drobnym AGD.
Jak przystało na przedświątecznie spotkanie nie zbrakło też życzeń, jajeczka i czekoladowych baranków w prezencie. Przewodniczący komisji - Radosław Błaszczyk, absolwent PZSP nr 2, a teraz szef kuchni w hotelu Azyl, wyjaśnił różnice pomiędzy żurkiem a barszczem białym. Zdradził też kilka swoich patentów na to danie.
Kolejne gotowanie odbędzie się 21 kwietnia. Tym razem kucharze amatorzy zmierzą się szarlotką! Już teraz zapraszamy do udziału. Szczegóły konkursu oraz karty zgłoszenia będą dostępne po 5 kwietnia na stronie www.powiat-sredzki.pl.
– Liczymy, że ten słodki temat zainteresuje dużo osób. Zapraszamy do pieczenia, a kto się na to nie zdecyduje, do kibicowania, a później wspólnej konsumpcji pysznych ciast – zachęcają pracownicy Wydziału Promocji średzkiego starostwa.
Przypominamy - konkurs składa się z siedmiu niezależnych od siebie etapów/spotkań, które będą organizowane w soboty, począwszy od marca aż do września br.
Wszystkie zwycięskie dania będzie można spróbować na jesiennym pikniku w Damianowie. Wiemy już, że po szarlotce przyjdzie czas na grillowanie pt. „Polskie i swojskie”.