Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Środa Śląska
Czekoladowy biznes

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Mnóstwo osób na całym świecie kocha czekoladę. Nasiona kakaowca wykorzystywali już Majowie podczas modłów i rytuałów. Obecnie na rynku można znaleźć wiele rodzajów tego produktu – od klasycznych gorzkich, aż po wypełnione po brzegi bakaliami czy liofilizowanymi owocami. Czekolada świetnie pasuje do każdego deseru, dlatego warto wprowadzić ją do menu w swoim lokalu.
Czekoladowy biznes

Rodzaje czekolady

Najpopularniejsza jest czekolada gorzka – powinna zawierać przynajmniej 70% produktów miazgi kakaowej. Idealnie sprawdza się do słodkich ciast i deserów oraz jako polewa. Tabliczka deserowa zawiera około 50% produktów miazgi kakaowej – będzie idealna do fondue. Uwielbiana przez wszystkich czekolada mleczna zawiera mniej niż 50% kakao, a w jej składzie można naleźć także cukier. Świetnie pasuje do deserów owocowych. W sklepach możemy również znaleźć czekoladę białą oraz różową. Ostatnia nazywana jest również rubinową, ze względu na to, że powstaje z nasion kakaowca rubinowego. Ma naturalnie różowy kolor, a jej smak można porównać do jagodowego.

Jak wykorzystać czekoladę?

Czekoladę można dodać w zasadzie do wszystkiego. Dużą popularnością cieszą się moczone w niej, a następnie schładzane owoce. Jeżeli w okolicy nikt nie oferuje takiego deseru, to warto wprowadzić go do swojego  menu. Czekolada sprawdzi się również jako polewa. Wystarczy ją rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do kawy oraz mleka – wówczas powstanie pyszna mokka. Można ją również polać lody. Idealnie sprawdzi się do rzemieślniczych wersji. Wystarczy nałożyć wybrany przez klienta smak i polać gorącą polewą. Jeżeli nie masz jeszcze konserwatora do lodów naturalnych, to wysokiej jakości urządzenie znajdziesz tutaj: https://liron-polska.pl/k/maszyny-do-lodow-naturalnych/. To prawdziwy must have latem.

Kostki czekolady można również zmiksować z ulubionym smakiem lodów oraz mlekiem tworząc pyszny shake, a gdy dodasz espresso – kawa mrożona. Wysokiej klasy urządzenie, które pozwoli dokładnie wymieszać wszystkie składniki, znajdziesz tutaj: https://liron-polska.pl/.  Z kolei lody włoskie będą świetnie smakować oprószone wiórkami czekoladowymi. Ten puszysty deser nie powstanie bez profesjonalnej maszyny, którą zamówisz tutaj: https://liron-polska.pl/k/maszyny-do-lodow-wloskich/. Lodowe desery w pucharkach również nie mogą obyć się bez czekoladowych dodatków!

Czekolada to wdzięczny składnik, który pasuje do wielu deserów. Zawiera wiele mikroskładników takich jak magnez, potas, wapń czy cynk. Jeżeli planujesz otworzyć punkt gastronomiczny lub chcesz wprowadzić do obecnego menu nieco nowości – postaw na czekoladę! Z pewnością przyciągniesz wielu klientów.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie średzkiej
Express Średzki


MR



o © 2007 - 2021 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
odwiedziny: 117830