Na początku roku szkolnego w gimnazjum w Kostomłotach powstał program "W zdrowym ciele, zdrowy duch". Głównym celem jest promowanie zdrowego styl życia, między innymi zdrowego odżywiania się, zwłaszcza wobec zagrożenia takimi chorobami jak anoreksja czy bulimia. Bardzo ważnym jego elementem jest także sport, czyli imprezy sportowe oraz wyjazdy na basen czy na lodowisko. – Niedawno jednak powstał świetny program "Trzymaj formę", który idealnie pasuje do naszego projektu. Dlatego postanowiliśmy dołączyć do naszych działań kilka nowych zadań, w ramach "Trzymaj formę". Będzie to m.in. czyszczenie sklepiku szkolnego ze wszystkich "śmieci", czyli chipsów, snickersów, wszystkich przetworzonych słodyczy, gazowanych oraz farbowanych napojów. Stawiamy na zdrową żywność – powiedziała Grażyna Miśkowska, koordynatorka programu i nauczyciel wf.
1 marca z półek szkolnego sklepiku znikły takie produkty. Zamiast nich są nieprzetworzone soki, woda mineralna czy mleko o różnych smakach, oczywiście w hermetycznie zamkniętych pojemnikach. - Ubolewam nad tym, że nie możemy prowadzić takich produktów jak jogurty albo kanapki. Sanepid się na to nie zgodził, bo nie mamy tutaj odpowiednich warunków. Ale już teraz dużym powodzeniem cieszą się ciepłe, zdrowe kanapki, które dostarcza nam miejscowa piekarnia – dodaje Grażyna Miśkowska.
Program został wprowadzony na miesiąc. Towar, który został na razie usunięty z półek, wróci do sprzedaży w kwietniu. – Musimy go po prostu sprzedać, ale już nie będziemy zamawiać nowego. Od nowego roku szkolnego planujemy sprzedawać w sklepiku tylko i wyłącznie zdrową żywność – tłumaczy koordynatorka programu.
Fot. WFP
Będzie to praktyczne wdrożenie projektów już wcześniej prowadzonych w gimnazjum. Uczniowie poznali już bowiem wszelkie style odżywiania, wiedzą jak ułożyć sobie zdrową dietę. Nic dziwnego, bowiem w zeszłym roku placówka dostała certyfikat "szkoły promującej zdrowie".
Jak trzymać formę?
Program "Trzymaj formę" współorganizowany jest przez Główny Inspektorat Sanitarny oraz Stowarzyszenie "Polska Federacja Producentów Żywności" w ramach realizacji strategii WHO dotyczącej diety, aktywności fizycznej i zdrowia. Celem programu jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, w oparciu o odpowiedzialność indywidualną i wolny wybór jednostki.
Poszczególne działania w ramach programu powinny służyć promocji aktywności fizycznej, uczyć prawidłowego, czyli zróżnicowanego i zbilansowanego sposobu odżywiania się dzieci i młodzieży, ze szczególnym uwzględnieniem odpowiedzialności indywidualnej za zdrowie i zasady wolnego wyboru.