Jedną z nich ma być kociołek myśliwski, liczący – bagatela – 5 tysięcy litrów pojemności, a wypełniony po brzegi myśliwską zupą, której głównym składnikiem będzie, jak sama nazwa wskazuje, dziczyzna.
- Można powiedzieć, że gotowanie tak naprawdę rozpocznie się w sobotę 16 września, kiedy to przez całą noc, z udziałem harcerzy, przygotowywane będą produkty, natomiast w niedzielny ranek, na skwerze przy fontannie rozpocznie się gotowanie właściwe – uchyla rąbka tajemnicy Małgorzata Bogucka z Muzeum Regionalnego w Środzie Śl.
Zarówno przygotowywanie składników jak i samo warzenie w wielkim kotle zapowiada się widowiskowo, choćby ze względu na rozmiary przedsięwzięcia. Gotować będą kucharze zawodowcy, pod patronatem Polskiego Związku Łowieckiego, obecnego także podczas święta ubiegłorocznego (koncert hejnalistów – przyp. red.). Inicjatorem przedsięwzięcia jest powiatowy lekarz weterynarii Andrzej Waczyński, prywatnie także członek PZŁ.