Celem konkursu jest rozwijanie i promowanie dawnych tradycji kulinarnych, przedstawienie historii rodzin, które osiedliły się na ziemiach zachodnich w powojennej Polsce, prezentacja obrzędów i zwyczajów związanych ze świętami czy innymi uroczystościami rodzinnymi, jakie były praktykowane w rejonach zamieszkania grup oraz osób indywidualnych biorących udział w konkursie, a w konsekwencji przekazanie młodemu pokoleniu dawnych obyczajów.
Regulamin konkursu kulinarnego „Moje korzenie, moja historia, moje smaki z dzieciństwa…”
Uczestnikami konkursu mogą być stowarzyszenia, koła gospodyń, kluby oraz osoby prywatne.
Uczestnicy konkursu przygotowują jedną potrawę charakterystyczną dla swojego regionu w wybranej kategorii:
- danie główne (np. bigos, kulebiak, zupa, pierogi itp.)
- deser - potrawa słodka lub ciasto
Warunkiem podstawowym przystąpienia do konkursu jest nadesłanie Karty Zgłoszenia wg załączonego wzoru wraz z krótkim opisem przygotowania potrawy na adres organizatora najpóźniej do dnia 17 czerwca 2011r. (osobiście lub tradycyjną pocztą do biura Gminnego Ośrodka Kultury, ul. Sienkiewicza 10 A, 55-320 lub drogą elektroniczną na adres: gok@malczyce.wroc.pl., tel. 71 317 91 70 (w razie pytań prosimy dzwonić) Karty zgłoszeniowe dostępne będą na stronie UG w Malczycach: www.malczyce.wroc.pl, w biurze GOK, u opiekunów świetlic wiejskich, u księży w poszczególnych parafiach.
Do zgłoszenia można dołączyć krótką historię, legendę związaną z daną potrawą.
Przepisy i zasady przeprowadzenia konkursu:
- każdy uczestnik pokrywa koszty przejazdu oraz produktów użytych do wykonania potrawy,
- zastawę niezbędną do podania dań konkursowych każdy przywozi ze sobą
- uczestnicy konkursu mogą wystąpić w strojach własnych lub wzbogaconych o tradycyjne akcenty kultury regionalnej,
- uczestnik ma przygotować po jednej potrawie z dwóch wyżej podanych kategorii,
- uczestnik przedstawiający produkt do oceny komisji konkursowej powinien zapewnić minimalną ilość porcji dla jury (3 osoby w komisji),
- jury będzie zwracać uwagę na profesjonalne wykorzystanie produktów, wygląd i aranżację, dobór składników, smak, a także nawiązanie do tradycji kulinarnych,
- przygotowanie potrawy oceniać będzie niezależne jury składające się z osób wyznaczonych przez Organizatora,
- jury przyzna nagrody( I, II, III miejsce), którą uzyskają osoby z największą ilością punktów przyznanych przez Jury, za I – miejsce 300 zł, za II – miejsce 200 zł, za III – miejsce 100 zł.
- prezentacja potraw odbędzie się podczas festynu gminnego „Dni Malczyc” 19 czerwca (niedziela), rozstrzygnięcie konkursu oraz wręczenie nagród odbędzie się po obradach jury ok. godz. 16.15.
- organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji przepisów i zdjęć potraw niezależnie od zajętego miejsca oraz dokonanie zmiany w regulaminie.