Do Miękini przyjadą ministrowie rolnictwa i rybołówstwa państw Unii Europejskiej. Spotkanie jest jednym z elementów konferencji rady, która w tym czasie odbywa się we Wrocławiu.
- Podczas wizyty w największej polskiej winnicy, goście będą mieli okazję zapoznać się ze specyfiką uprawy winorośli w naszej części Europy oraz produkcji od momentu winobrania do wprowadzenie gotowego produktu do sprzedaży - zapowiada Małgorzata Pietruch, reprezentująca winnice Jaworek.
Spotkanie z vipami ma się odbyć w zabytkowej restauracji i winiarni na terenie plantacji.
Winnica w Miękini powstała w 2001 roku. Obejmuje 24 hektary, na których rośnie 30 odmian winogron. Produkuje się w niej trunki regionalne, miody pitne, nalewki i destylaty owocowe na bazie miodu. Oprócz upraw właściciele odrestaurowali osiemnastowieczne zabudowania na terenie winnicy. W obiektach uruchomiono rozlewnię i przechowalnię wina.
Wina z pierwszego zbioru w 2003 roku zostały dobrze przyjęte przez degustatorów. Zachęciło to właścicieli do kontynuowania produkcji.