Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Środa Śląska
Smak wina, zapach ula

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Kilka tysięcy osób wzięło udział w siódmym Święcie Wina w Środzie Śląskiej. W pierwszy dzień odbywały się wykłady, warsztaty i degustacje. W niedzielę część średzkiego Rynku zamieniła się w średniowieczne miasteczko rzemieślnicze.



Smak wina, zapach ula
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Smak wina, zapach ula
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Smak wina, zapach ula
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Smak wina, zapach ula
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Do udziału w święcie zaproszono ponad 50 wystawców, handlarzy i producentów win z całej Polski. I choć w kraju jest więcej winnic niż jeszcze kilka lat temu, polskie przepisy nadal nie sprzyjają producentom trunków.

- Potężni producenci mają dziś łatwiej, niż jeszcze parę lat temu. Jednak właściciele niewielkich, rodzinnych winnic mają problemy z produkcją. Niestety nadal istnieją przepisy, które utrudniają produkcję i sprzedaż wina – mówi Dariusz Śladewski, właściciel firmy importującej wina.

Tegoroczne święto odbywało się pod hasłem „Świat wina – wino na świecie”.

O właściwościach trunków

O bukiecie, kolorze i właściwościach fizyko-chemicznych trunków włoskich mówiono na czwartych warsztatach winiarskich prowadzonych przez Tomasza Prange-Barczyńskiego.

- Do udziału w tegorocznym święcie zaproszono też wielu artystów ze Środy Śląskiej i okolic. To promocja ich twórczości. Wiele prac powstało podczas międzynarodowego pleneru malarskiego, który odbył się w czerwcu – mówią Olga Saganowska i Renata Mazur z muzeum w Środzie Śląskiej.

Według artysty Andrzeja Węgierskiego dwudniowe święto to duża impreza integrująca, na której każdy znajdzie, coś dla siebie.

W średniowiecznym miasteczku częstowano podpłomykiem – ciastem wypiekanym z mąki, soli i wody. Bito monety i w piecu wytapiano żelazo.

Atrakcją kulinarną był konkurs na potrawę z kaszy. Przez całą niedzielę odbywały się różne konkursy np. na najoryginalniejszy strój historyczny.

„Cudowny” zapach z ula

Na Rynku można było kupić domowe nalewki i miód. Ciekawostką był szklany ul, gdzie każdy mógł zobaczyć jak pracują pszczoły i powąchać zapach z ula.

- To ciekawostka dydaktyczna dla dzieci, ale dorośli również chętnie obserwują pracę pszczół. Wydzielający się zapach z ula to związki eteryczne z nektarów kwiatowych i propolisu – tłumaczy Zenon Zięba, prezes Powiatowego Koła Pszczelarzy w Środzie Śląskiej.

W trakcie święta z okazji 65-lecia Ludowych Zespołów Sportowych, (LZS) medalami wyróżniono działaczy sportowych.

- Organizowaniem życia piłkarskiego zajmuję się od 1965 roku. Pamiętam wiele talentów i ludzi, którzy już niestety odeszli. Medal jest na pewno wyróżnieniem – mówi Adam Krzyształowicz, działacz LZS ze Środy Śląskiej.

Wieczór wypełniła muzyka z całego świata. Były gorące rytmy z Hiszpanii, muzyka gruzińska, żydowska, bałkańska czy białoruska. Wystąpiła również grupa kabaretowa z Domu Kultury w Środzie Śląskiej.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie średzkiej
Express Średzki


Jacek Bomersbach



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
odwiedziny: 69498
Dzisiaj
Piątek 3 maja 2024
Imieniny
Jaropełka, Marii, Niny

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl