Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Środa Śląska
Lokalne gitary, potrawy i miód

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Przy 150% frekwencji, pod wspólnym szyldem i przy współpracy LGD „Kraina Łęgów Odrzańskich” z gminą Miękinia i Winnicą Jaworek, 16 października odbyła się Konferencja Odrzańska poświęcona produktowi lokalnemu w Krainie Łęgów Odrzańskich.
Lokalne gitary, potrawy i miód

Lokalne gitary, potrawy i miód
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Przy potencjale drzemiącym w Krainie i ludziach ją zamieszkujących temat spotkania był jak najbardziej trafiony. - Zależy nam na tym, by w szerszym gronie porozmawiać i przybliżyć zagadnienia związane z kreowaniem i promocją produktów lokalnych z Krainy Łęgów Odrzańskich oraz by poruszyć kluczowe zagadnienia związane z prawnymi uwarunkowaniami rozwoju produktów lokalnych w Polsce – podkreśla Rafał Plezia, prezes Stowarzyszenia LGD Kraina Łęgów Odrzańskich. Zwraca też uwagę, że nowe szanse na rozwój produktów lokalnych może dać przyszły okres programowania podejścia LEADER w latach 2014-2020.

Swoje produkty lokalne, i wskazówki „jak to się robi”, przybliżyli m.in. podejmująca uczestników spotkania miękińska Winnica Jaworek, Owoce Lutyni Gospodarstwo Sadownicze „AnBol”, „Maciejowy Sad” także z Lutyni, Zakład Handlu i Przetwórstwa owocowo-warzywnego Ścinawa i Pasieka Gienka PaMoHeDa z Godzięcina.

Całkowicie odmienny pomysł na lokalny produkt Krainy Łęgów zaprezentował Michał Zygmunt. Odrzański muzyk i kompozytor pokazał wykonane własnoręcznie z kilku gatunków nadodrzańskich drzew... gitary, na których także zagrał.

Doświadczeniami z dziedziny kreowania i promowania lokalnych dóbr podzieliły się przedstawicielki stowarzyszenia „Ślężanie - Lokalna Grupa Działania”, a zasady i warunki wprowadzanie do obrotu żywności wysokiej jakości oraz możliwości promocji produktów lokalnych na Dolnym Śląsku przybliżyła Izabela Michniewicz z DODR we Wrocławiu.

Nie można także nie wspomnieć o degustacjach produktów lokalnych – nadodrzańskich i nie tylko.

Więcej informacji znajdziesz w gazecie średzkiej
Express Średzki


(j.l.).



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
odwiedziny: 82436
Dzisiaj
Piątek 3 maja 2024
Imieniny
Jaropełka, Marii, Niny

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl