Ideą Dni Otwartych jest zaprezentowanie swojej placówki i przekonanie odwiedzających do kontynuowania nauki w tym właśnie miejscu. Z zaproszenia dyrekcji powiatowej „dwójki” skorzystało siedem szkół i około stu pięćdziesięciu gimnazjalistów.
Na odwiedzających czekało wiele atrakcji. Po pierwsze – konkurs kulinarny pod przewodnictwem Jakuba Kuronia. Uczniowie, przede wszystkim z Technikum Żywienia, mieli za zadanie przygotować jak najlepszą potrawę z zaproponowanych przez Kuronia składników. Takich zapachów na sali OSiR-u jeszcze nie było. Uczniowie przyrządzali kotlety, krewetki, a nawet królika, Konkurs wygrała drużyna z klasy IV Technikum Żywienia, w składzie: Paulina Ofierzyńska, Kinga Wolaszek, Karolina Policht, Grzegorz Gałka i Filip Gałka.
Inne zajęcia odbywały się na terenie szkoły. Sympatycy motoryzacji mogli sprawdzić się w jeździe sprawnościowej samochodem. Z kolei w budynku szkoły można było wziąć udział w zajęciach z programowania oraz turnieju Colin McRae Rally’ 04. Ciekawym pomysłem była prezentacja multimedialna na temat szkoły. Uczniowie zespołu najpierw przybliżyli swoją szkołę, a później odpowiadali na pytania młodszych kolegów. Gimnazjalistom udostępniono również warsztaty szkolne, gdzie mogli zobaczyć jak pracują maszyny do obróbki precyzyjnej.
- Był to już kolejny Dzień Otwarty i po raz kolejny wiele się działo. Wynika to z tego, że nasza szkoła ma wiele do zaoferowania. Wierzymy, że gimnazjaliści dostrzegą jej zalety i wielu z nich złoży tu swoje podania. Czekają na nich nie tylko ciekawe zajęcia, ale również wspaniała kadra - ocenia dyrektor PZSP nr 2 Jolanta Bilińska.