Na początku prowadzący przedstawi krótką historię wytwarzania, czyli od rzemieślnika do produkcji masowej. Ta część prezentacji będzie się składała z:
- rys historyczny, rozwój systemów wytwarzania od XIX w. do współczesności: rewolucja przemysłowa XIX wieku, Henry Ford, Toyota, współczesność.
- podstawowe pojęcia (definicje): wartość dodana, linia produkcyjna, gniazdo produkcyjne, logistyka, masowe wytwarzanie.
- cztery filary produkcji: człowiek, maszyna / stanowisko pracy, technologia, logistyka.
Następnie przyjdzie czas na nowoczesną organizację produkcji, czyli jak unikać marnotrawstwa. Tu omówione zostaną następujące kwestie:
- od Ameryki do Japonii i z powrotem;
- system produkcyjny toyoty (TPS);
- filozofia KAIZEN i LEAN MANUFACTURING: uczące się przedsiębiorstwo, system sugestii koła jakości.
- siedem rodzajów marnotrawstwa;
- narzędzia ulepszeń, optymalizacji: 5S, Poka – Yoke, PDCA, 5W2H, SMED, mapowanie strumienia wartości, Visual Management.
Ostatnia cześć szkolenia nosi nazwę "Jakość - co to właściwe znaczy?". Tutaj przedstawiona zostanie definicja jakości oraz jej normy ISO 9000, ISO/TS 16494 (korzyści wymierne i niewymierne, podstawowe pojęcia i procedury).