Z powodu nasilającymi się zachorowaniami w Niemczech wywołanymi szczepem E.coli 0104 na terenie całego powiatu średzkiego Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna (PWSE) prowadzi kontrolę i nadzór.
Monitorowane są sklepy spożywcze i warzywne, które sprzedają warzywa, restauracje oraz stołówki. Kontrolowane są również kuchnie w szkołach i przedszkolach.
- Wyniki działań kontrolnych nie wykazały aby na terenie powiatu średzkiego istniało zagrożenie zakażenia szczepem - podkreśla Mieczysław Szmigulan, dyrektor PWSE w Środzie Śląskiej.
W razie konieczności pobierane są próbki żywności do badań laboratoryjnych. Ponadto wszystkie zakłady opieki zostały poinformowane o możliwości diagnostyki laboratoryjnej.
Jednak jak pokazują doświadczenia niemieckie nie ma stuprocentowej pewności, aby zapobiec zakażeniom.
- To podobnie jak z pożarem. Nie ma 100-procentowej pewności, aby mu zapobiec. Najważniejsze jest jednak opanowanie pojedynczego ogniska, czyli szybkie reagowanie na pierwsze zachorowanie - dodaje dyrektor.
Wrocławski sanepid skontrolował 20 losowo wybranych próbek owoców i warzyw ze sklepów i hurtowni, które sprowadzają żywność z zagranicy.
Po badaniach laboratoryjnych nie stwierdzono żadnych patogenów chorobotwórczych - informuje Magdalena Mieszkowska, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Wrocławiu.
Główny Inspektor Sanitarny oraz sanepid przypomina o przestrzeganiu podstawowych zasad higieny. Bakterie chorobotwórcze znajdują się nie w środku ogórków, czy pomidorów, ale na skórce. Dlatego ważne jest mycie rąk i mycie owoców w letniej, bieżącej wodzie.
Więcej bieżących informacji nt. zachorowań wywołanych werotoksycznym szczepem E.coli 0104 (STEC) można znaleźć na stronie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Środzie Śląskiej http://pssesrodaslaska.pis.gov.pl